Gluteenittomasta ruokavaliosta on muodostunut trendi, mutta kaikille ei ole selvää, miksi ja mitä se oikein tarkoittaa. Me selitämme sinulle alusta alkaen, mitä gluteeni on ja miksi joku päättää välttää sitä?

Gluteeni on yleisnimitys viljavehnässä, rukissa ja ohrassa esiintyvistä proteiineista. Gluteeni tekee taikinasta joustavan ja helpottaa sen käymistä tehden lopputuloksesta kiinteän. Gluteenia löytyy monista suosituista ruoista, lähinnä leivästä ja leivonnaisista, mutta sitä voi esiintyä myös lihassa ja lihatuotteissa.

 

Miksi välttää gluteenia?

Joitakin gluteenista löytyviä proteiineja kutsutaan protamiineiksi ja gluteiineiksi. Protamiinit vaikeuttavat ruoan hajoamista. Gluteeni ei sisällä välttämättömiä ravintoaineita ja keliakiaa sairastavilla ihmisillä on immuunivaste, jonka gluteenin syöminen laukaisee. Heille gluteeni kehittää tulehduksia ja vaurioita suolistossa ja muissa kehon osissa.

  • Yliherkkyys
  •  Keliakia ja vilja-allergia